Skip to content

Hvala što podržavate domaći brend!

O nama

Brend

MACCINDO je mali domaći novonastali brend muškog donjeg veša.
Inspirisan tradicijom, brend prepliće šarm starih vremena i snagu modernog doba, čineći ih sastavnim delom savremenog čoveka i njegovog stila. 
Kroz umetnost tkanja predmeta sa etnografskim simbolima, godinama unazad su se prenosile i čuvale nematerijalne vrednosti kao važan faktor očuvanja tradicije.

Želimo da slavimo i veličamo ove vrednosti – čineći vas ponosnim na onaj prvi i najintimniji komad odeće koji stavljate na sebe.

bomba simbol 2

Priča o “bombi”

Crveni simbol na crnom donjem vešu nosi naziv “bomba”.

Prvobitno vezana za tkanje Pirotskog ćilima, šara je menjala svoje ime kroz istoriju.
Najpre je nosila naziv “Pariska šara”.  To je bilo u vreme kada su žene sa Balkana ćilime sa ovim ornamentom pripremale za izlaganje na svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. 
Kasnije, za vreme Balkanskih, pa i tokom Prvog svetskog rata, šara menja naziv u “bomba” zbog sličnosti oblika sa vojnim ubojnim sredstvom.
Shvatajući važnost ornamenta, predmeti sa ovim simbolom se počinju darivati mladićima koji su išli u rat i branili svoju otadžbinu. Verovalo se da će ih šara štititi, i doneti hrabrost i junaštvo. 

Danas se simbol tradicionalno poklanja muškarcima i vezuje za odlučne pojedince koji otpočinju sopstveni posao ili karijeru, stupaju u brak, osnivaju porodicu ili započinju novo važno poglavlje u svom životu.

Legenda kaže da simbol muškarcima daje snagu, energiju i moć upravljanja.

 

Priča o “kornjači”

Maccindo Men's Underwear

Plava šara na sivom donjem vešu je poznata kao simbol „kornjače“.

Motiv kornjače je najzastupljeniji i jedan od najstarijih na pirotskom ćilimu. Poznata ujedno i kao „željka“, ova šara se vremenom afirmisala kao jedan od najčešće predstavljenih simbola pirotskih ćilima i sa ponosom se nalazi na zvaničnom grbu grada Pirota.

Dizajn podseća na ležeću kornjaču iz ptičije perspektive. Prema narodnom predanju, kornjača se smatra čuvarom vremena i otelotvoruje koncepte otpornosti i dugovečnosti. Veruje se da kornjačin oklop poseduje jedinstvenu sposobnost odbrane od bilo kakvog negativnog uticaja.
Ovaj ukras, po predanju, funkcioniše kao amajlija za plodnost, zaštitu, radost i blagostanje, a često se i daje kao poklon u želji za srećnim i zdravim životom.

Kornjača: simbol jedinstva i sloge porodice, gde je svaki član svestan svog značaja i uticaja u zajednici.